nynna a scris:
Dragi mei sambata am petrecut clipe magice alaturi de oameni minunati ,deosebiti!!1A avut loc lansarea de carte a unei bune prietene ale mele si ale Ameliei (Amika ..poeta noastra),Lansarea a avut loc in Libraria Diverta din Tomis Mal.l Volumul de poezii se numeste "Luna Amara" scrisa de prietena noastra Liliana Filisan , un volum de versuri care sincer merita citit.... versuri de o sensibilitate deosebita de un rafinament rar in care cu siguranta multi dintre noi ne vom regasiii Citind poeziile Lilianei te incearca o stare de emotie puternica ,te inalta intr-un univers plin de sensibilitate care iti daruieste marea bucurie de a intelege forta cuvintului ce dezvaluie lumea minunata a visarii" ...Deci ..Inca se mai scriu poezii frumoase ,deosebite ,inca se mai citeste poezie dar se si cumpara....lLa lansare au fost doi critici de arta si literatura si actrita Doina Ghitescu care a recitat poezii !Am simtit nevoia sa va impartasesc si voua putin din atmosfera poetica,culturala .. magica ...
Adaug articolul ce a aparut in ziarul local Telegraf :
Telegraf
Luni, 19 Februarie 2007
“Luna amară” a firii poetice
Alina CRISTEA (
alina.cristea@telegrafonline.ro)
Liliana Filişan, la cel de-al doilea volum de versuri
La capătul versului anină, nevăzută şi neştiută adesea, o lacrimă clară, dulce-amăruie, lacrima celui ce, aplecat asupra scriiturii sale, conştientizează miracolul mortal al cuvîntului scris. Această conştientizare devine vizibilă în două culori, negru şi alb, iar la graniţa dintre acestea stă, sfioasă, semnificaţia. Inteligibilitatea mesajului poetic, strecurat sfios printre epavele prăfuite de pe ţărmul alb al semnificaţiilor lirice, cere, în cazul poetei Liliana Filişan, îngăduinţa sensibilă a sufletului. Creaţiile lirice ale acesteia se oferă unui anume tip de percepţie, eterată, a simbolurilor şi metaforelor, iar jonglarea cu termenii “marilor dualităţi” ale firii - naştere şi moarte, lumină şi întuneric, bucurie şi durere, rai şi iad - relevă aplecarea (şi căderea!) poetei (în)spre universal. Astfel, “eroticele umbre ale necuprinsului” care povestesc “un vis de lut ce a prins aripi” pot părea, pentru neavizaţi, metafore risipite doar de dragul alăturărilor de cuvinte mari. Semnificaţia lor îşi deschide însă, cu generozitate, aripile, se împărtăşeşte şi se lasă împărtăşită, după putinţa fiecăruia. Aceasta este, fără doar şi poate, adevărata menire a poeziei, căci trăirile fenomenale ale fiinţei se brodează, punct cu punct, pe etamina galbenă a curajului.
Astfel, semnificaţia celui de-al doilea volum de versuri (”Lună amară”) al Lilianei Filişan (pseudonim literar Adelina Ionescu) constă, crede poeta, în “însăşi bucuria şi taina dumnezeiască a naşterii... Oscilînd mereu între lumină şi întuneric, nu mai aştept nimic de la destin, ci mi-l aştern pe foaia nudă a fiecărei zile, cu dragoste şi dăruire. Condeiul povesteşte din nopţile şi zilele mele scrijelind rune întunecate, neînţelese uneori, alteori însemne hieratice din timpurile primordiale ale cerurilor...”. Mesajul poetei se înscrie, şi el, în aceeaşi tonalitate înălţătoare - “Să păstrăm împreună lumina cuvîntului, chiar şi în echilibru precar uneori, permiţînd eroticelor umbre ale trecutului să povestească un vis de lut ce a prins aripi...”.
Lansarea volumului “Lună amară” a avut loc sîmbătă, 17 februarie, în complexul Tomis Mall, la standurile librăriei Diverta, în prezenţa criticilor de artă şi, respectiv, de literatură, Ilie Roşianu şi Geo Călugăru şi a actriţei Doina Ghiţescu. Rodica Elena Lupu, directorul Editurii Anamarol - editură care a găzduit apariţia acestui volum de poezii - este convinsă că, “dacă Sibiul este Capitala Culturii Europene în 2007, astăzi, Constanţa este capitala poeziei”, promiţînd că va menţine constant interesul şi sprijinul pentru acest gen literar.
Am petrecut clipe de neuitat alaturi de oameni minunati!
Cu drag
amika
Dragostea constă în dorinta de a da ce este al tău altuia si de a simti fericirea acestuia ca si cum ar fi a ta.
Emanuel Swdernborg