de Teofan » Lun Iul 16, 2007 2:25 pm
N-am mai trecut demult pe aici ca sa citesc ce ati mai scris, asa ca daca e vreo tema, iertare...(sau penalizare!)
Daca tot am scris unei bune prietene cum am petrecut week-end-ul m-am gandit sa impart si cu voi bucuria, nu cred ca se va supara daca dau copy si aici la acea parte din mesajul catre ea ...nu am mai facut acest lucru, dar lipsa timpului ma obliga sa procedez asa ca sa nu mai treaca inca o saptamana in care sa ma puneti absenta.
As vrea sa va fie de folos in caz ca vreti sa plecati in vacanta intr-un loc mai putin cunoscut desi in ultima vreme locul acela uitat de lume e tot mai cautat si gasit de iubitorii de inedit...n-am mai fost de 4 ani acolo...l-am gasit putin altfel decat il stiam, doar cadrul natural era acelasi...e vorba de Gura Portitei, locul unde se "termina pamantul"si delta se intalneste cu marea.
Acolo te simti liber cu adevarat... plaja e libera in sensul ca dincolo de cea amenajata care si ea e foarte aerisita, se intinde o plaja libera, cam ca la Vama Veche dar mai curata... vine lume dornica de liniste; mai demult era zona unde-si puneau corturile pictorii, poetii, artistii, in general, acum s-a cam stricat si aici dar inca nu e jegul de la Vama...
Au si grupuri sanitare si dusuri acolo pe plaja, nu e chiar ca-n occident, doar dimineata sunt curate si vezi ca cineva se ocupa...in rest cum ti-e norocul...te speli bine pe slapi cu spumante de baie si merge...important e ca exista apa curgatoare, dar nu potabila!
Puteam sa stam la bungalouri sau vile care au baie proprie dar nici n-am incercat sa aflam daca sunt locuri...de obicei sunt pline ochi iar rezervarile se fac cu mult timp inainte iar noi care plecam complet aiurea, cand ne vine si unde ne vine...nici o sansa...
De fapt noi am plecat spre litoral si pe drum ne-a apucat sa schimbam traseul, am cotit-o spre Tulcea si iata-ne la Jurilovca unde se lasa masina si iei vaporul sau ceva sa ajungi la Portita.
De fapt am vrut sa stam exact asa, in buza marii...in hotel sau intr-o cladire nu e acelasi lucru... eu voiam sa intru in simbioza cu marea, mai ales noaptea sa o aud cum murmura, iar ziua sa mi se para ca am teritoriul meu acolo...plaja mea, marea mea, pentru ca densitatea de oameni este foarte mica si poti avea o bucata numai a ta...de multe ori eram complet singura in mare...undeva mai incolo mai era cate unul...si marea era curata nu ca in statiuni unde se lipeste de tine vreo punga de plastic sau chiar un rahatel...sa nu mai vorbim de agitatie, copii, lume multa, educatie ioc...
Si-n plus te simti bine cand ai un loc numai al tau...noi ne tot alergam prin apa, ne jucam si acolo puteam sa ne balacim si sa facem cata galagie vrem fara sa zica lumea "uite si la astia...oameni seriosi..."sau cand voiam sa fie marea numai a mea intram singura... si era ...e o senzatie unica sa fii singur intr-o intindere nesfarsita...
Sa revin... am schimbat din mers traseul, am ajuns la Jurilovka, am lasat masina in parcare( e pazita), am luat un particular cu salupa, ne-a luat un milion, cu vaporasul era tot cam atat, noi trei am fi dat 75lei(750000) si ar fi trebuit sa stam pana pleca, peste vreo doua ore...
Cu salupa am traversat rapid lacul Razem, zburand, parca, pe langa mici insulite pline de cormorani si alte pasari din delta; iata-ne pe limba de nisip care se sfarseste in mare...o privire generala ...plaja aproape pustie, cativa amatori de liniste intinsi in umbra umbrelutelor cu palarie de stuf plantate din loc in loc pe plaja ...erau si cativa alaturi de cainii lor ...poate unii au ales Portita ca sa nu se desparta de animalele lor de companie...
Pe plaja este o singura terasa pentru racoritoare sau cafea nici nu e nevoie de mai mult.
Singurul lucru suparator :au niste preturi iesite din limita bunului simt...apa la jumatate de litru am luat-o cu 4,5lei ( 45 mii), un bors - 95 mii, un peste minuscul la gratar... 275 mii...o bere 6 lei (60mii )...prea a fost de tot, iar noi care nu ne-am luat nici macar un bax cu apa...am fost la cheremul lor sa ne jefuiasca...nu ne asteptam sa fie chiar asa...acum cativa ani era altfel, acum au eliminat orice concuranta, nu mai era nici magazinasul pe care il stiam, nici un nene care facea peste la gratar si bors de peste la care mancai la preturi rezonabile...era evident ca cineva a pus laba pe Portita si totul se vinde la restaurant la preturi enorme ...nu ai cum sa rabzi de sete sau foame si esti obligat sa le dai daca nu vrei sa cari de acasa provizii. In fine am trecut peste aceasta si ne-am instalat cortul ...prima balaceala...prima plimbare de-a lungul tarmului pustiu...am gasit atatia melci mari ca nu-mi venea sa cred...apusul l-am privit de pe terasa restaurantului unde morti de foame si sete ne-am abandonat in fata unui bors destul de gustos.
Apus ca acolo n-am mai vazut de mult, ce se petrecea pe cer se reflecta in apa lacului... stralucirea de pe cer unita cu cea din apa...amestec de culori si impletire de scanteieri...o nebunie!
Apoi noaptea...am inceput sa numar stele, erau cinci...mari si late, enorme, dar cu forma acea de stea pe care o stiam...nu stiu ce se intampla, erau mai aproape sau de ce nu mai vedeam doar puncte stralucitoare?...erau stele adevarate asa cum le desenam odata.
Peste noapte vantul s-a oprit si marea era foarte linistita...asa ca am obtinut ceea ce am dorit...murmurul acela al valurilor ajunse la tarm...ascultam ...linistea, pana cand, leganata parca de unde, somnul m-a furat pe nesimtite.
M-am trezit intr-o baie de lumina si soare desprins de pe cer si topit in mare...
Era aer, putem raspira...eu nu prea stau la soare decat dimineata si dupa amiaza...in rest daca nu ma balacesc caut umbra...totusi nu am simtit acea caldura inabusitoare si aerul acela de nerespirat, era bine.
I-am sunat pe parinti sa le dau marea la telefon...
Am mai stat pana pe la 12, timp in care m-am balacit ori de cate ori simteam ca ma incalzesc mai ales ca incepuseram sa stangem si corturile ca sa nu pierdem vaporul ... ne-am intors intr-un oras unde prima senzatie pe care am avut-o cand am coborat din masina a fost de sufocare.
Si de atunci ma sufoc necontenit
pana sambata
Ma bucur si dau din coada!
Teofana