Brăila, orasul meu de suflet, este situat pe malul stâng al Dunării, la distanţă de aproximativ 15 de kilometri de Galaţi, locul de unde a plecat si Romy. Nicolae Iorga spunea despre Braila ca „Nu Braila este fiica principatului Tarii Romanesti, ci este maica acestui principat.” Cred ca stiti ca TEO a facut liceul la Braila, liceul Nicolae Balcescu pe care-l putem vedea pe unul dintre bulevardele Brailei

. Plecand la o plimbare prin orasul de astazi descoperim un centru vechi, ale carui cladiri pot fi admirate fie pe aleea cu circulatie pietonala

care incepe in fata Teatrului Dramatic "Maria Filotti"

, fie urmarind strazile inguste care duc spre centrul nou sau coboara spre Dunare. De la teatru se ajunge imediat in Piata Traian, unde se afla, din anul 1906, bustul imparatului roman Traian

, sculptat de Tache Dimo-Pavelescu. La mica distanta a fost amplasat in 1909 Orologiul metalic

, pe soclul caruia, dupa cum se vede,este o corabie cu panze simbolizeaza activitatea portuara. In spatele Orologiului se inalta Hotelul Traian

. De aici se poate ajunge usor in Gradina publica, unde se gasesc ruinele cetatii, precum si una dintre intrarile in canalele subterane de sub oras, blocata insa cu o poarta metalica si zidita cu caramida. In parc se poate vizita Casa Memoriala „Panait Istrati“, nascut si el in acest oras si totodata patronul liceului pe care l-am absolvit eu; alaturi de care se afla si Muzeul de Etnografie. Tot in aceasta minunata gradina se afla un foisor

din care, duminica, se revarsa muzica de fanfara. In spatiul gradinii a functionat si un interesant restaurant rotativ, asezat in varful unei cladiri-turn cu lift si scari in spirala. Cladirea este cunoscuta sub numele de „Castelul de apa“.
Intorcandu-ne spre centru, putem cobori catre Dunare. Ne oprim la malul apei

pentru a ne odihni pe bancile galbene. De aici se deschide faleza, o adevarata gradina luxurianta scaldata de apele Dunarii, cu flori de toate culorile si plante exotice, ce te imbie sa te opresti la umbra unei salcii. Barci de lemn asteapta la malul apei pentru a transporta amatorii peste Dunare, spre celalalt mal, unde exista locuri amenajate pentru plaja sau daca suntem cu masina ne asteapta bacul de masini

pentru a ajunge pe celalalt mal. Plimbandu-ne pe faleza mai putem vedea Moara Violatos

. La capatul falezei se afla strandul, iar in apropiere pe scena construita special, se tin spectacole estivale la malul apei. Tot pe aceasta scena, din 1995, soprana Mariana Nicolesco a initiat prima editie a Concursului National "Hariclea Darclée"

, in cinstea marii soprane, nascuta in acest oras.
Urcam spre oras pe un lung sir de trepte insotiti de o fantana moderna, cu pescarusi

, apoi ne racorim langa o perdea de ape

si asa cum vedeti in fundal ne apropiem de o alta fantana

langa care ne oprim mai mult timp pentru a-i admira jocurile de apa. In dreapta se poate vedea Sediul administrativ al Brailei, o constructie in forma de vapor

care uneste primaria si prefectura la un loc. Tot in zona asta putem admira si Hotelul Belvedere

.